mandag den 18. august 2014

Formering af rhododendron

Fra Lisbeth i Høneballehaven fik jeg tilsendt en del frø af bl.a. rhododendron fordi jeg havde udtrykt ønske om at prøve om det var noget der kunne lade sig gøre i de omgivelser jeg havde.

Nu skal jeg nok vare mig for at kalde mig for ekspert i frøsåning og specielt af rhododendron  - det er jeg langt fra, men på opfordring af Lisbeth vil jeg alligevel prøve at fortælle om mine erfaringer og resultater.

Frøene blev sået i en blanding af mellemfin spagnum og sand, godt gennemvædet hvorefter de blev "forseglet" med plastposer og stillet i min lille varmekasse (ca. 25 gr.).  Stuetemperatur kunne sikkert også lade sig gøre, men her fik de altså undervarme.
 Efter ca. 1 måned kom der bitte,bittesmå spirer i massevis. Frøene er så små, nærmest som støv og det er derfor næsten umuligt at sprede frøene jævnt.

  
4 måneder efter prikling ser resultatet sådan her ud.  Jeg må sige med det samme at det er virkelig pillearbejde for de tålmodige at prikle dem ud, men det ser ud som at operationen er lykkedes. Ikke en eneste af planterne er gået tabt , men der er selvfølgelig lang vej endnu. Det er jo et langtidsprojekt at frøformere rhododendron.
Ansporet af succesen kastede jeg mig ud i noget jeg længe havde haft lyst til - nemlig af stiklingeformere rhododendron.
Det ville jo unægtelig give planter noget før hvis jeg kunne få held med det.

Jeg fyldte en styroporkasse 2/3 del med grov spagnum der var godt gennemvædet og begyndte så at tage stiklinger af mine små rhododendron/azalaer, idet disse, iflg. havebøgerne, skulle tages sidst på sommeren.
Stiklingerne på billedet er nu ca. 3 uger gamle og foreløbing strutter de pænt med bladene. Jeg har brugt roddannerhormon.  Desværre har mange af mini-rhodoerne meget korte, nye skud så det var arbejde for de fingernemme.
Jeg har lagt en glasplade over kassen for at sikre så høj luftfugtighed som muligt. Når vi når længere hen på året skal de have tilskudslys for ikke at gå i stå.

  Jeg har også forsøgt mig med de større rhododendron. Disse stiklinger blev sat for ca. 4 uger siden og det er nok for tidligt, men jeg havde et par planter der skulle klippes lidt til og så tog jeg chancen.
Jeg synes jeg kan se at et par af dem viser tegn på nye blade, men det kan skyldes roddanneren.

Men nu til noget helt andet.
Jeg har altid syntes at stokroser havde nogle fantastisk flotte blomster og desværre mange gange meget lange stængler der bare kegler rundt og ender med slatne, grimme blade.
Da jeg opdagede at man kunne få en dværgstokrose der kun bliver ca. 50 cm. var jeg nødt til at prøve dem og hvilken skøn plante. Nu har de blomstret i en hel måned og der er mange flere på vej så det er en af dem der virkelig skal høstes frø af.


Passiflora caruela blev sået forrrige år og sidste år var det blot et par halvlange stængler, men jeg skal love for at den har taget revanche i år. Den vokser 20 cm om dagen og sætter et væld af blomster. Man skal ud hver dag og binde nye skud op for at holde lidt styr på den.
Den er rimelig vintertolerant bare den den får en god fodpose på til at beskytte sig mod frosten.

Havehilsen
Ole

fredag den 15. august 2014

Sommerens havebilleder - en opdatering.

Helt ærligt  -  jeg har ikke "orket" at sidde inde i det dejligste have/sommervejr for at blogge. Jeg har læst de blogs jeg følger uden at kommentere, men mere er det ikke blevet til.
Men nu hvor det er blevet mere moderate temperaturer, vil jeg kaste mig over tastaturet og starte med at vise lidt af sommerens havebilleder.

Billede fra baghaven. 
Min bedre halvdel mener at bedet ligger  for godt skjult bag det store rhododendronbed til at det kan ses fra terrassen og det kan der da være noget om.  Det er iøvrigt også ved at være lidt "presset" af min samlermani så næste projekt må være at lave et nyt bed nærmere terrassen.
Klematis der vokser under en carport  - utroligt, men den bliver aldrig vandet.
(når sandheden skal frem, så vokser den kun 1 m. fra en nedløbsbrønd)

Clematis Hagleys hybrid
Clematis Multiblue
Lilje Lollipop
Lilje Renoir
Lilje Asiatic yellow

PINLIGT Ole!
Hjembragt fra Frankrig forrige år har jeg sået nogle frø af  - tilsyneladende - spændende træer.  Problemet er at jeg ikke kan huske hvordan eller hvad det var for nogle og solsorten hjalp til med at fjerne skiltene på planterne.


De må absolut være så-villige for jeg såede fem frø og de er alle spiret og vokset godt. De overvintrede i frostfrit drivhus og har sat nye lange skud i år.
Bladene er meget store og ser sunde ud.
Kan nogen hjælpe mig med at sætte navn på vil jeg blive rigtig glad.

Havehilsen
Ole