søndag den 30. juni 2013

Spis din pelargonie

Pelargonie tomentosum kaldes også for pebermyntepelargonie. Det er en kraftigt voksende plante med meget bløde og behårede blade som udsender en skøn duft af pebermynte når man blot strejfer bladene i forbifarten.
Jeg fik et par stiklinger af Bente Elmbjerg og har siden lavet en hel del  nye planter.
Et par af dem hænger i en ampel placeret i rosentårnet.


Blomsterne er ikke så store, men er rigtig kønne ved nærmere betragtning.
 
 
Man kan bruge bladene til at lave perbermyntesukker af.  Kom et par blade i en lukket boks med sukker og efter et par dage har man pebermyntesukker til bl.a. kagedrys.
 
Bladene kan også hakkes fint og bruges i kager og desserter, f.x. is.
 
En af de øvrige spiselige pelargonie er graveolens også kaldet rosengeranie. Bladene kan bl.a. bruges i rabarbersaft og gele.
 
 
Frøene af vildpelargonier som jeg fik fra Bjørk, Hage med pelargonier, er nu spiret og pottet op og jeg glæder mig rigtig meget til at se dem blomstre. 
 
 
Den første er allerede igang, det er P. elongatum der er en af de få gule pelargonier. Endnu er den ikke ret stor, men det skal nok komme.
Som så mange af vildarterne er blomsterne ikke særlig store, men måske derfor mere bemærkelsesværdige.
 
 
 
Havehilsen
Ole
 


torsdag den 27. juni 2013

Totalt fejlplaceret - men ganske køn alligevel

Når man ikke læser ordentligt hvad der står på frøposerne,ja - så må man indstille sig på at flytte rundt på planterne bagefter.
Sådan gik det for mig. Jeg såede en ny Geranie, Pratense Victor Reiter jr. og da den skulle udplantes kiggede jeg blot på et par billeder og bestemte mig for at de skulle stå foran vandløbet til havebassinet.


Når jeg bagefter kigger lidt nøjere efter, kan jeg da godt se at den let bliver op til en meter.
Det samme skete med nogle akelejer. Ifølge leverandøren skulle det være dværgform, men sådan gik det altså ikke. Også de står lige foran vandløbet.

 
Stikkelsbærkiwién der står op ad drivhuset er vokset godt i år og har sat en masse blomster af så jeg glæder mig allerede til at smovse i friske frugter.
 


Til sidt et billede af rose "Compassion". Det er en klatrerose som jeg satte forrige år og i år skulle den gerne have fået så meget fat at den kan vokse op ad rosenbuen.


Havehilsen
Ole

mandag den 24. juni 2013

Roser har torne...

Pessimisten klager over at roser har torne. Optimisten er glad for at torne har roser.


Rose Leander lige nu.
og som den så ud sidste år når den var allerkønnest.
 
Buccaneer
 
 
 
Hvordan kan man være pessimist
.
 
Denne plante dukkede op i en af såbakkerne med frø fra en kendt leverandør. Den ser ud som om den godt kunne blive ret stor.  Hvem kender den? 
 

 
 
Havehilsen
Ole



onsdag den 19. juni 2013

Min yndlingsudsigt

Engang imellem har jeg brug for at tage en pause fra havearbejdet og betragte haven og måske få nye ideer..
Så sætter jeg mig på min "meditationsbænk" (måske med en svalebajer) og skuer ud over haven. Det giver en dejlig ro sådan at kunne betragte det lidt fra sidelinjen. Så får man altid øje på noget der lige skal flyttes, beskæres, fremhæves eller fjernes.

Jeg bliver af og til spurgt om jeg er tilfreds med min have og dertil må svaret være  - jeg bliver aldrig tilfreds, for så er man jo færdig med havearbejdet  - men jeg er glad for min have og det er jo noget helt andet.

    
 
R. ayk x pachysanthum har ikke blomstret i år, men til gengæld sat en masse nye skud. De nye skud er lyse og lodne af det bløde indument der skal beskytte dem mod vejrliget.

Sidste år så den sådan ud så den er virkelig vokset godt til.


Trilloius leedebourii, som jeg såede af frø fra Göteborgs Botaniske have, blomstrede for første gang.
På billeder ser den meget større ud end i virkeligheden, men den er da ganske køn alligevel.


Silkerosentræet Albizia julibrissin har også klaret vinteren indendørs og er ved at udvikle de karakteristiske, mimoseagtige blade.
Jeg kommer nok snart til at beslutte mig til om den skal have en permanent udendørs placering og i givet fald hvor.
Efter sigende skulle den kunne tåle frost når den har nået en vis størrelse og den bliver skærmet godt.

 Havehilsen
Ole

søndag den 9. juni 2013

Skønhed og forfald

Silkerosen har blomstret som aldrig før. De store, tunge blomster har næsten lagt planten ned. Den megen regn som den fik umiddelbart før blomstringen satte ind, har sikkert gjort at den blev så stor og blomstrede så længe. 


Men nu er det altså ved at være slut for denne gang og så skal planten deles. Den er simpelthen blevet for stor der hvor den står og lige ved at kvæle min R. Bad Eilsen.


Så er det heldigt at bonderosen kan fortsætte med at give farve til bedet. De store fyldte blomsterhoveder står lige nu på kraftige stængler.


Også valmue "Princess Vivtoria Louise" giver farve i bedet.  Blomsten er ca. 15 cm stor. Den står desværre ikke så mange dage, men nye knopper står parat. På denne ene plante er der foreløbig 8 knopper.

  
Klematis "Warzawska Nike" som blev plantet sidste forår har også fået godt fat og sat en masse blomster af.  Den blev såmænd købt i Lidl for kr. 20,-

Havehilsen
Ole

søndag den 2. juni 2013

Same procedure as last year...

Eller "same procedure as every year" kunne man godt sige om C. Montana der også i år levede op til den forventede blomstring der snart fylder hele min Thuja.

På den ande side af udhuset har jeg også en Montana, denne er bare helt hvid hvor den i Thujaén er lys rosa.
 
 
forrige år såede jeg frø af Gudeblomst , Dodecatheon Meadia Alba"  og de spirede rigtig fint, blev priklet og groede pænt til hen på sommeren hvorefter de forsvandt. Jeg håbede at de blot var gået i hvile ligesom moderplanterne har for vane, men de kom ikke igen.
I år er har jeg igen priklet frøplanter og denne gang er de lidt større end sidst, så nu håber jeg de arter sig pænt.
 
  
 
Havehilsen
Ole