onsdag den 20. juni 2012

Salat kan skam også være pænt.

Fandt en ældre og overset frøpose med salatamarant og tænkte jeg ligeså godt kunne så frøene som at blive ved at gemme dem.
De spirede faktisk over forventning så jeg satte nogle af planterne i staudebedet i stedet for at bruge dem i salatskålen.


Mit Silkerosentræ vokser og vokser. Hvis det fortsætter i det tempo, bliver jeg snart nødt til at finde et beskyttet sted i haven hvor det kan gøre sig.  Jeg så et eksemplar i Haveselskabets haver på Frederiksberg. Her stod det under en overdækning og blomstrede.


De frøsåede Jacaranda er nu pottet op og sat udendørs og det ser ud til at bekomme dem vel.
De skal dog stå i læ endnu da bladene er så fine og sarte at blæsten kan flå dem af.  Jeg har så mange stående at jeg tror jeg vil risikere et eller to eksemplarer på at lade dem stå udendørs med vinterdækning - bare for at teste hårdførheden
Hvis nogen af Jer er interesseret i planten så har jeg rigeligt, men de kan altså ikke tåle forsendelse - så det er afhentet i Nakskov.


Oxalis Deppei, Lykkekløver er lige nu på sit højeste. Den er ikke helt frostsikker, så den bliver båret ind til vinter. Jeg har prøvet at lade dem stå i jorden, men de blev ikke så flotte som her.


Spindelvævshusløgene sætter nogle fantastiske blomsterstande.


 Staudevalmuen Prinsess Victoria Louise bliver over 1 meter høj og sætter nogle 10 cm store blomster som står og vajer i vinden. Desværre blomstrer den ikke så længe, men nye knopper står på spring.

tirsdag den 12. juni 2012

Trillium eller tri lium

For et par år siden erhvervede jeg et par knolde af Trillium erectum og satte dem i jorden med en pind til at vise hvor de var.
Det første år så jeg ikke noget liv og havde derfor næsten glemt dem.
Men i år kom der dog blade op og to af dem lignede lige det de skulle, men den tredie havde åbenbart misforstået det der med navnet - Treblad.



I foråret såede jeg en hel del frø fra bl.a. udenlandske frøfirmaer, bl.a. denne valmue.


Papaver Flemish Antique, som er en staudevalmue. Den bliver ca. 75 cm. i højden og sætter nogle 10 cm store blomster.  De holder desværre ikke særlig længe, men der er afsat flere knopper på samme stilk så med 8 planter i forskellige stadier kan vi nyde synet i et stykke tid endnu. 


I havebassinet er Åkanderne er også i fuld blomst. Desværre har jeg også haft et ubehageligt besøg - nemlig af Hejren. Nu er der kun nogle få og meget sky guldfisk tilbage. Jeg skal nok supplere bestanden, men venter dog til hejren ikke har unger længere.  


Gunneraén, som blev plantet i efteråret, har vældig fart på. Jeg er spændt på hvor stor den bliver.




I drivhuset er der også gang i sagerne.  Tomaterne vokser som besatte og hvis alt går vel, har vi de første Sherrytomater om en uge.  Agurkeplanterne har allerede frugter på 5 cm. så det varer heller ikke længe.  Uhmm.



Foran det lille drivhus har jeg sat en Kiwi Actinidia arguta "Issaii".  Det er en stikkelsbærkiwi og den har allerede sat små blomster som forhåbentlig bliver til frugter.  Den er rimelig frosttålende. Jeg har dog haft den dækket med granris i vinter og så står den jo i læ op af drivhuset.
Det er tanken at espaliere den op ad drivhuset for at give skygge til de nye planter så de ikke svides af den skarpe eftermiddagssol.


Rosenslyngeren har sat de første blomster.  Jeg har sat tre planter i krukke og yderligere tre direkte i jorden for at se hvad der trives bedst.




torsdag den 7. juni 2012

Nedkrogning - se hvad jeg mente.

I et tidligere indlæg fortalte jeg at jeg havde nedkroget frøstandene på min Hepatica Nobilis, den blå anemone.
Nogle mente at det var overflødigt fordi myrerne nok skulle sørge for at frøene blev fordelt rundt i haven. 
Det var netop problemet. Både myrerne og også vinden ville sprede de meget små frø og de ville så vokse et sted hvor man ikke lige fik øje på dem med risiko for at luge dem væk.


Med en clips bøjede jeg frøstanden ned mod jorden i de potter hvor de var plantet. Da frøene helst skal sås når de er friske, var jeg så sikker på at de faldt i potten  - og se så hvad der kom ud af det.
Mange bitte små frøplanter der bare venter på at blive store nok til udprikling.




Jeg såede 5 frø af olieplante, Ricinus communis der alle spirede.  De er nu udplantet i krukker - her sammen med Diascia.  Jeg tror det bliver rigtig flot når planten når sin fulde højde.



David Austin rosen Leander har netop sat sin første blomst.  Den starter i en skøn gammelrosa  farve og ender i sart lysrosa.

 
Sådan så den ud sidste år.

I morges var det for første gang i lang tid vindstille, så jeg skyndte mig ud for at sprøjte roserne mod svamp og rust.  Der var allerede antydning af rustpletter på enkelte af dem, så det var på høje tid.

Havehilsen
Ole